Ideale kijkafstand

Hoe ver moet ik van mijn televisie af zitten? 

De ideale kijkafstand voor een televisie is een belangrijk aspect om in gedachten te houden bij het kiezen van een televisie. Een goede kijkafstand zorgt voor een optimale kijkervaring en voorkomt vermoeide ogen. In deze blog bespreken we de ideale kijkafstand voor verschillende schermformaten en andere factoren die van invloed zijn op de kijkafstand.

De ideale kijkafstand voor televisies wordt bepaald door de grootte van het scherm. Uit onderzoek blijkt dat een goede vuistregel is om de kijkafstand aan te houden van ongeveer 2 tot 2,4 keer de schermdiagonaal van de TV (in cm) bij Full HD.

Voor 4K Ultra HD TV ligt dit iets anders. Dit komt doordat de hogere resolutie meer details biedt en dus minder zichtbare pixels heeft. Daardoor dan kun je dichterbij de TV zitten zonder dat dit ten koste gaat van de beeldkwaliteit. De ideale kijkafstand bij 4K Ultra HD TV’s is ongeveer 1,2 tot 1,7 keer de schermdiagonaal van de TV (in cm).

Onderstaande tabel geeft een indicatie van de kijkafstand per beeldmaat

Een andere factor die van invloed kan zijn op de ideale kijkafstand is de kijkhoek. Als je een televisie hebt met een brede kijkhoek, dan kun je dichterbij zitten zonder dat het beeld vervormd raakt. Dit kan handig zijn als je een grotere televisie hebt en toch dichtbij wilt zitten.

Ook de persoonlijke voorkeur kan van invloed zijn op de ideale kijkafstand. Sommige mensen zitten graag dichtbij het scherm om een meer meeslepende kijkervaring te hebben, terwijl anderen liever wat verder weg zitten om een groter overzicht te hebben.

Welke beeldmaat je ook kiest, er is altijd een Nokia TV die aan al je eisen voldoet.
Ontdek onze Nokia TV’s>>

Recommended Posts
Neem contact met ons op

Neem vrijblijvend contact op met Quantis Electronics

Not readable? Change text. captcha txt
Pinell InternetradioSoftware update Nokia Streaming Box 8000/8010