Waarom zou je voor een QLED TV gaan?

Wie vandaag de dag op zoek is naar een nieuwe televisie komt verschillende termen tegen. QLED is een veel voorkomend voorbeeld hiervan. Maar wat is QLED eigenlijk? En waarom zou je een QLED TV nemen?

We gaan even terug in de tijd. De eerste platte TV’s worden LCD (of plasma) TV’s genoemd. Zo’n LCD TV bestaat uit een LCD paneel met daarachter een lichtbron. In het begin bestond de lichtbron uit meerdere CCFL’s een soort “TL lampje”. Een paar jaar later kwam er ineens een nieuw type TV en dat werd een LED TV genoemd. Eigenlijk gewoon nog steeds een LCD TV maar dan met een andere lichtbron. Het mag geen verassing zijn, de nieuwe lichtbron bestaat uit LED lampjes.

LED verlichting heeft een aantal voordelen. Ze hebben een hoge helderheid, verbruiken weinig stroom, geven ‘tegenlicht’ dus je hebt minder last van reflecties, branden niet in en ze gaan heel lang mee. Maar LED heeft ook nadelen. Zo’n lampje schijnt vaak in een bepaalde richting, waardoor de kleuren van het beeld in een bepaalde hoek kunnen veranderen. Ook verlicht zo’n lampje een bepaald gebied wat het moeilijker maakt om in detail miljoenen verschillende kleuren weer te geven.

En toen kwam er QLED. Om de LED TV’s nog verder te verbeteren is er een filter bedacht die voor het LCD paneel geplaatst is. Een filter gevuld met Quantum Dots. Dit zijn superkleine kristallen van nano grootte. Dit filter zorgt er voor dat het kleurbereik aanzienlijk is verhoogd en de kijkhoek een stuk ruimer is geworden. Samen met de hoge helderheid van de LED verlichting en HDR content waarvoor een hoge helderheid heel belangrijk is, biedt QLED dus behoorlijk wat voordelen.

Het is dus een bijzonder geschikte techniek voor HDR content, gamen maar ook gewoon om TV te kijken. Kijk je vaak TV in een verlichte ruimte dan is het wellicht zelfs de beste techniek voor je situatie omdat een QLED TV zelf veel licht produceert en je minder last zal hebben van reflecties.

Recent Posts
Neem contact met ons op

Neem vrijblijvend contact op met Quantis Electronics

Not readable? Change text. captcha txt
Streamingdiensten